Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Βόλος, Θεσσσαλιας, Greece
Είμαι απόφοιτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου και εργάζομαι τα τελευταία 11 χρόνια ως αναπληρώτρια δασκάλα. Η διαπολιτισμική εκπαίδευση αποτελεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μένα και θεωρώ γενικότερα ότι είναι μια πρόκληση για την εκπαιδευτική κοινότητα. Μέσα από αυτό το ιστολόγιο θα ήθελα να παρουσιάσω πρακτικές μεθόδους ένταξης των παιδιών των τμημάτων υποδοχής, υλικό για τους εκπαιδευτικούς των τμημάτων Ζεπ αλλά και διάφορα άρθρα και συνδέσμους που αφορούν το γλωσσικό στοιχείο,εν γένει.

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Πλαστικοποιημένα γραμματα

Η οπτικοποιηση του αλφαβήτου είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο υλικό για την τάξη μας. Η σελίδα: ideesgiadaskalous.blogspot.gr μας δίνει τις παρακάτω καρτελες.Η οπτικοποιηση των γραμμάτων στη διαπολιτισμική μας τάξη είναι πολύ σημαντικη. Ο μαθητής/ η μαθήτρια αποκωδικοποιεί την έννοια της λέξης μέσω της εικόνας η οποία είναι κοινή και στις δύο γλωσσες. Πέραν όμως αυτού οι εν λόγω καρτέλες μπορούν να αξιοποιηθούν και διαφορετικα.....ως παιχνιδι. Θα μπορούσαμε να παίξουμε το παιχνίδι : μάντεψε ποιος,ποια, ποιο 

κτλ...Ακομη οι καρτέλες θα μπορούσαν να αποτελέσουν  μέρος του παιχνιδιού της κατηγοριοποίησης : όνομα, ζώο,πράγμα,φυτό....κ.α.
Μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο σε αρχάριο επίπεδο εν είδει παιχνιδιού όσο και σε προχωρημένο επίπεδο ως κίνητρο παραγωγής λόγου....είτε μικρών φράσεων....είτε προτάσεων. Οι μαθητές μας θα μπορούσαν να φτιάξουν τις δικές τους καρτέλες , ζωγραφίζοντας δικές τους εικόνες και......γιατί όχι, γράφοντας και λέξεις στη μητρική τους γλώσσα. Στον σύνδεσμο κατω-κατω δίνονται πολλές ιδέες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε από υλικό των πρώτων τάξεων , προσαρμόζοντας το στην τάξη μας, ανάλογα πάντοτε με τις ανάγκες.
























http://ideesgiadaskalous.blogspot.com/search/label/%CE%93%CE%BB%CF%8E%CF%83%CF%83%CE%B1?m=1

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

Όπου υπάρχει αγαπη❤️




Όπου υπάρχει αγαπη......υπάρχουν και όμορφες δημιουργίες και όμορφες συνεργασίες και τα παιδιά του τμήματος υποδοχής είμαι σίγουρη πως συμφώνουν.

Καλές γιορτές! Υγεία και χαμόγελα ! Ευχές για πραγματική στήριξη και αποδοχή όλων των παιδιών στα σχολεια μας!

Το παραπάνω τραγούδι δουλεύεται καθημερινά στο τμήμα υποδοχής και νομίζω μας αρέσει ....

Ραντεβού τη νέα Χρονιά με αγάπη, όρεξη και δημιουργία! 2020 ευχές για τη νέα χρονιά που έρχεται! 

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

Δύο λαοί.....πολλές νοστιμιές!

Τα παιδιά του τμήματος υποδοχής σε συνεργασία με τα παιδιά της τρίτης και τον δάσκαλο τους έφτιαξαν ελληνικά και αραβικά μπισκοτα.
Αφού πρώτα  παίξαμε ένα παιχνίδι γνωριμίας , διαβάσαμε την αραβική και την ελληνική συνταγή , αναγνωρίσαμε κοινά υλικά και μάθαμε για την προέλευση τους
Έπειτα τα παιδιά, αφού φόρεσαν τα πολύχρωμα γαντακια τους........έγιναν μικροί ζαχαροπλάστες! Εσείς έχετε δοκιμάσει αραβικά φοινίκια; Μήπως σας θυμίζει κάτι η ονομασία; Μπορείτε να πειραματιστειτε και να απολαυσετε......τα παιδιά μας πάντως συνεργάστηκαν άψογα και τα πήγαν περίφημα! Ήταν τα πιο νόστιμα μπισκότα❤️

Η ελληνική συνταγη

Η αραβική συνταγη
Ετοιμος ο μπισκοτουλης

Κουλουράκια .....στο ταψι

Καρδιές και μπισκοτουληδες




Έτοιμα!

Ώρα για απόλαυση!

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι ταινίες μας αρέσουν πολύ! Σήμερα παρακολουθήσαμε με τα παιδιά της τρίτης τάξης την  ταινία " ψυχρά κι ανάποδα" και ύστερα συζητήσαμε τι ακριβώς είδαμε , ποιες ελληνικές λέξεις αναγνωρίσαμε και τέλος μιλήσαμε για τα συναισθήματα των ηρώων κάθε φορά. Η Άννα, η Έλσα, ο Κριστόφ, ο Όλαφ και ο Σβεν μαζί με τους συμμαθητές μας και την εκπαιδευτικό των αγγλικων, μας  κράτησαν την πιο όμορφη συντροφιά στην παρακολούθηση της ταινίας!
Εσάς σας αρέσουν οι ταινίες; Έχετε να προτείνετε ιδέες για Χριστουγεννιάτικες ταινίες;


Αρκετά ενδιαφέρον το soundrack .....πολλές γλώσσες σε ένα τραγούδι! Απολαύστε το!


Η Γη, γυρίζει η Γη, όλο γυρίζει.....

Η πρώτη και η Δευτέρα τάξη του σχολείου μας ετοιμάζονται για την Χριστουγεννιάτικη γιορτή! Μας ζήτησαν λοιπόν να γίνουμε για λίγο σκηνογράφοι....και να φτιάξουμε ένα μέρος των σκηνικών του έργου.
Πρόκειται για το έργο : " Η μπουγάδα του Αη Βασίλη" και για όσους δεν ξέρετε αναφέρεται σε μια ζημιά που έπαθε κάποτε ο αγαπημένος μας Αγιος.
Μια μέρα λοιπόν , έβαλε την καθιερωμένη του μπουγάδα.....βέβαια δεν ήταν μια τυχαία μέρα.....ήταν παραμονες της Πρωτοχρονιάς.
Όταν λοιπόν η μπουγάδα του ήταν στο στάδιο του απλωματος, συνειδητοποίησε ότι όλα τα ρούχα του ήταν μικρά.....τόσο μικρά....που δε χωρούσαν ούτε στο μικρό του δαχτυλακι 
Πήρε τότε την απόφαση να στείλει πέντε γράμματα στα παιδιά των πέντε ηπείρων του κόσμου και να τους ζητησει κι από ένα ρούχο.
Εσείς τι λέτε; Θα έφτασαν άραγε τα γράμματα στα χέρια των παιδιών; Τα κατάφεραν;
Τα παιδιά μας πάντως στο τμήμα υποδοχής έβαλαν τα δυνατα τους κι έκαναν ο,τι καλύτερο μπόρεσαν. Πέντε γράμματα γεμάτα όμορφα χρώματα στις προτιμήσεις των παιδιών και τι άλλο από τα πιο γνωστά αξιοθέατα κάθε ηπειρου. Εσείς τα γνωρίζετε;










Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Μπισκοτουλης εν δράσει...

Σήμερα στην τάξη μας ήρθε ο αγαπημένος μας μπισκοτουλης.
Ήρθε να μας πει ότι σε λίγες μέρες έρχονται Χριστούγεννα αλλά και για να μας μάθει τα μέρη του σωματος μας.
Αφού λοιπόν κατονομασαμε τα διάφορα μέρη του σώματος μας, ακούσαμε το τραγούδι " κεφάλι, ώμοι, γόνατα και πόδια" από τα αγαπημένα ζουζούνια και το γνωστό σε όλους μας τραγούδι "χαρωπά τα δύο μου χέρια τα χτυπώ" .
Οι εικόνες του βίντεο βοήθησαν πολύ στο να αποτυπώσουμε καλύτερα τις έννοιες: κεφάλι, χέρια, ώμοι, γόνατα, πόδια.
Έπειτα σχεδιάσαμε το περίγραμμα του σώματος ενός συμμαθητή μας και γράψαμε τα αντίστοιχα μέρη του σώματος .
Τα παιδιά είχαν την ιδέα να κολλήσουμε και διαφορα αυτοκολλητα συναισθημάτων. Κι αφού πάντα οι ιδέες των παιδιών είναι καλοδεχούμενες.. .γιατί όχι;

Ο μπισκοτουλης στην τάξη μας


Το περίγραμμα του σώματος μας

Αυτοκολλητα-συναισθηματα





Μια κάμπια......όλο χρώμα!

Η χρωματιστή κάμπια, ήρθε και θα μείνει! Μας έμαθε τα χρώματα! Όχι ότι δεν τα ξέραμε βέβαια.....τα ξέραμε στα αραβικά! Εσάς ποιο χρώμα είναι πολύ αγαπημένο;


Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

Είναι τελικά ελληνικό έθιμο ο στολισμός του χριστουγεννιάτικου δέντρου;

Αλήθεια είναι ο στολισμός του χριστουγεννιάτικου δέντρου ελληνικό έθιμο;

Πρόγονος του χριστουγεννιάτικου δέντρου που ξέρουμε δεν είναι ούτε το έλατο ούτε το κυπαρίσσι.....είναι η ελιά! Αυτό το ευλογημένο δέντρο.
Μπορεί να σας ακούγεται… ξένο, είναι όμως η αλήθεια. Το συγκεκριμένο κλαδί ονομαζόταν Ειρεσιώνη και σχετίζεται με τον Θησέα, την Κρήτη και την αρχαία Αθηνά.
Τα παιδιά έλεγαν τις “καλένδες” (τα κάλαντα) με την Ειρεσιώνη στα χέρια
Η Ειρεσιώνη προέρχεται από τη λέξη είρος (έριον=μαλλί). Σύμφωνα με πολλές αναφορές σε αρχαία κείμενα, ήταν κλάδος ελιάς η αγριελιάς (κότινος) στολισμένος με γιρλάντες από μαλλί λευκό και κόκκινο και έφερε κρεμασμένα τους πρώτους φθινοπωρινούς καρπούς (σύκα, καρύδια, αμύγδαλα, κάστανα, δημητριακά, εκτός μήλου και αχλαδιού). Έφερε επίσης φιάλες από λάδι και μέλι.
Η Ειρεσιώνη περιφερόταν στους δρόμους των Αθηνών, την έβδομη ημέρα του Πυανεψίωνος μηνός (22 Σεπτεμβρίου – 20 Οκτωβρίου) από παιδιά “αμφιθαλή”, των οποίων δηλαδή και οι δύο γονείς ζούσαν και τα οποία έψαλλαν “τις καλένδες” (κάλαντα) από σπίτι σε σπίτι, παίρνοντας φιλοδώρημα από τον νοικοκύρη ή την κυρά.
Όταν τα παιδιά έφθαναν στα δικά τους σπίτια, ιδίως στα αγροτικά, κατά τον Αριστοφάνη, κρεμούσαν την Ειρεσιώνη πάνω από την εξώπορτά τους, όπου έμενε μέχρι την ίδια ημέρα του επόμενου έτους, οπότε, αφού τοποθετούσαν την νέα, κατέβαζαν την παλιά και την έκαιγαν. Κατά το τελετουργικό, ένας “αμφιθαλής” νεαρός περιέχυνε την Ειρεσιώνη με κρασί από έναν τελετουργικό αμφορέα και την κρεμούσε στην πύλη του ναού του Απόλλωνα.

Τα παιδιά του 1ου Δ.σχ. Ν.Ιωνιας Βόλου σε συνεργασία με το Αθανασακειο μουσειο  της πόλης μας, μας μετεφεραν αιώνες πίσω......Ζωγράφισαν καρπούς  , στόλισαν το δέντρο και τραγούδησαν τα κάλαντα της Ειρεσιωνης. Συγχαρητήρια τόσο στα παιδιά όσο και στους εκπαιδευτικούς για αυτή την εξαιρετική παρουσίαση.
Η κάθε γλώσσα στο πέρασμα των χρόνων αφήνει αναλλοίωτο το στίγμα της και αξίζει να μελετηθεί μέσα από κάθε μορφή τέχνης.
Εσείς έχετε ασχοληθεί με κάλαντα άλλων χωρών; Λενε σε άλλες χώρες κάλαντα;









Δημιουργική γραφή - Δημιουργική σκέψη 1

Τι μπορεί να είναι ένα μήλο; 🙄  Συμπλήρωσε και στείλε τις απαντήσεις σου στο παρακάτω email eleniiwannou87@gmail.com